HOMOKHÁTI KISTÉRSÉGI INTEGRÁLT KÖRNYEZETI
MONITORING KÖZPONT ÉS HÁLÓZAT

KEOP-6.3.0 / 2.F. Környezetvédelmi célú informatikai fejlesztések a közigazgatásban

Felhasználó: Nincs bejelentkezve
Bejelentkezés

Vízvizsgálati labor

A mórahalmi kistérség területén élők, különös tekintettel a helyi gazdálkodók természetes igénye, hogy a területen átfolyó, illetve összegyülekező természetes vizek és tisztított kommunális szennyvizek öntözésre és az élőlények igényeinek a „ jó „ minőségű és a szükséges mennyiségű vizet biztosítsa. Ez a célkitűzés hívta életre egy modern, magas színvonalú vízminőségi monitoring rendszer megtervezésének és kivitelezésének gondolatát.
Vízvizsgálati labor


A mozgó vizsgáló eszköztár beszerzése, labor háttér kialakítása. E megoldás hátránya, hogy a mérési gyakoriság korlátozott. A projekt területének vízminıségi viszonyai olyanok, hogy az expedíciós felmérések kielégítő eredményt adnak. A megoldás előnye, hogy egyszeri beruházással nagy területen, rugalmasan változtatható a monitoring hálózat.

A labor műszerezettsége olyan lesz, hogy egy havária mentes, lassan változó vízminőségi állapotot jól nyomon lehet követni, ezzel biztosítva a vízhasználók folyamatos tájékoztatását. Havária esetén is lesz szerepe. Az viszonylag egyszerűen mérhető indikátor paraméterek azonnal jelzik a súlyos szennyezéseket. A szennyezés pontos okát megállapítani ezek mérésével nem lehet, de ez egyébként is az illetékes állami szerv feladata. Így a projekt keretében megvalósuló vízminőségi mérések, a területileg illetékes hatóság korai riasztását tudják biztosítani.